Ciklustudatosság – 1.

Mit jelent a ciklustudatosság és miért olyan fontos?

     A ciklustudatosság valójában maga az a szemlélet, amivel nőként mélységeiben megismerheted saját működésedet és rengeteg olyan kérdésre választ kapsz, amiket valószínűleg már oly sokszor feltettél magadnak, mégsem tudtad kibogozni.

Egy szemlélet, amely:

mélyíti az önismeretet és segíti az önelfogadást

közelebbi kapcsolatot tudsz kialakítani a testeddel

megkönnyíti a mindennapjaid hatékony tervezését

megteremthetsz vele egy kiegyensúlyozott életvitelt

növeli a produktivitásod a hivatásodban és magánéletedben

felold olyan stresszforrásokat benned, amelyekkel eddig küldöttél

        A női ciklikus működésének – azaz közismertebb nevén a menstruációs ciklus – megértésén és tudatos használatán alapul. Hihetetlenül komplex és szerteágazó hatásai vannak a ciklusodnak, melyeket tudatosan használva és áramoltatva saját működéseddel összhangban éled az életed, nem ellene dolgozol. Mit is értek ezalatt pontosan? Azt, hogy a ciklusodnak négy különböző szakasza van, melyek dinamikusan változnak, és ezekben a szakaszokban teljesen eltérő az is, ahogyan az eseményeket szemléled és reagálsz rájuk. Nem vagy lineáris, mint a férfiak, így nem is tudsz mindig ugyan olyan lenni és ugyan úgy működni és teljesíteni. Vannak olyan szakaszok, amik első megközelítésre talán könnyedebbnek tűnnek vagy egyszerűbb megélni, míg más szakaszokban több a nehézség és nem is annyira elfogadottak, ezért elnyomod magadban. Valószínűleg sejted már, hogy ezalatt a menstruáció előtti és alatti időszakra gondolok, de erről majd később részletesen lesz szó.

Hogyan is néz ki a női ciklus?

        Lehet a nőt csak a biológia alapján is nézni, és itt meg is állhatna a történet. Igen, a nőnek ott a menstruációs ciklusa, amelynek megvan a négy szakasza. Különféle biológiai és hormonális változások mennek végbe a testben, amik hatással vannak a nő termékenységére és ezek okozzák a menstruációs vérzést is. Lehet ennyi is a nő.

    De megvan mellette az is, hogy fizikailag és közérzetre hogyan változol. Milyen az energiaszinted az egyes szakaszokban, hogy érzed magad. Érzelmileg hogyan tudsz kapcsolódni önmagaddal és a külvilággal, a pszichédben mik zajlik le, és az milyen hatással van rád. Megvan emellett a spirituális aspektusa is, és ami a leginkább fontosabb, hogy ezeknek a különféle állapotoknak az erősségeit tudatosan nagyon szépen fel tudod használni akár a munkád során is, aminek köszönhetően sokkal produktívabban és hatékonyabban végezheted a feladataidat.

      Ez így mind alkot egy egységet, és így érdemes nézni a nőt, mert ez adja ki a teljességet. Erről szól a ciklustudatosság, és hogy ezt a tudást és szemléletet hogyan lehet hasznosítani az életedben.

Miért gondolom fontosnak ennek a szemléletnek a megismertetését?

      Mert saját bőrömön tapasztaltam meg, hogy milyen, amikor magamat sem igazán értve csak sodródok a mindennapokkal. Értetlenkedve állok afelett, hogy miért van az, hogy egyik alkalommal teljesen lazán és energikusan tudom elvégezni a legkomplexebb feladataimat, máskor pedig az is kihívást jelent, hogy lemenjek a boltba. Miért van az, hogy egyszer szívesen vagyok emberek között és magabiztosan ismerkedek még introvertált létemre is, máskor pedig a hetekkel előre megbeszélt találkozót, amit addig nagyon vártam, legszívesebben lemondanám. Otthon maradnék egyedül és sorozatot néznék vagy olvasnék. Az emberekkel való interakció során miért borít ki valami iszonyatosan, mikor már máskor is szembesültem ezzel és akkor egyáltalán nem zavart, vagy még nevettem is rajta?

      Látszólag teljesen ellentmondásos viselkedések és reakciók hullámoztak át rajta, de nem igazén tulajdonítottam ezeknek akkora jelentőséget, hogy megfigyeljem mikor és milyen időközönként vannak ilyenek. Ismétlődnek-e vagy csak úgy női szeszély jelleggel egyszer-egyszer felbukkan, majd újra elcsendesedik. Persze annyit korábban én is hallottam már kedves megjegyzésekből, hogy a menstruációkor meg közvetlenül előtte van az úgynevezett „hárpia” időszak, amikor a nők megbolondulnak. És igen, olykor én is tapasztaltam ezt magamon, de nagyon nem tetszett ez a kifejezés. Olyan degradáló, leminősítő és lenéző volt számomra. Azzal is magyaráztam, hogy persze hogy nyűgösebb vagyok, mikor a menses előtt már néhány nappal fájdalmaim vannak. Ez is lehetne egy magyarázata az egésznek, és itt még mindig meg lehetne állni. Azt tudom, hogy ilyenkor lehetek „hárpia”, hát jó. Majd elviselem magam, meg a környezetem is kénytelen lesz.

      Aztán elkezdtem az önismerettel foglalkozni és igen hamar szembesültem a nőiség témával. Önmagam elfogadásával, a nőiességem megélésével, illetve első sorban egyáltalán felfedezésével. Ekkor kerültem először kapcsolatba a ciklikus működéssel egy előadás keretein belül, ami felkeltette az érdeklődésem. Próbáltam az alapján figyelni magam, de nagyon nehezemre esett. Valamiért hárítottam az egész témát, pedig fontosnak találtam. Egy időre el is engedtem ezt az egészet és nem foglalkoztam vele, de szép lassan mindig visszaköszönt innen-onnan.

      Ekkor vetettem bele magam igazán a nőiség kutatásába minden szinten. Erősen archetipikus és spirituális szempontból való megközelítésben kaptam meg korábban azon az előadáson a ciklikus működés gondolatát, de én már nem csak ezt a témát kutattam. Hanem azt is, hogy mint nőt, hogyan tudom magam még inkább elfogadni és kifelé is megmutatni azt, ami nekem a nőiességet jelenti. Hihetetlenül hosszú utat jártam be pszichológiai, spirituális, energetikai, testi és biológiai aspektusokból. Volt ebben a női szervekkel és hormonokkal kapcsolatos betegség és annak gyógyítása, átformálódás testiségben és lelki megélésekben, rengeteg korábbi – gyermekkori, transzgenerációs, előző életbeli, kollektív – sérülések felismerése és megdolgozása.

      Mindezek adták azt a tapasztalatot, aminek hatsására a megszerzett tudás valami sokkal mélyebbé tudott átalakulni és integrálódni. Ezeknek együttes hatása volt az, ami végül visszavezetett a ciklikusság témájához is, és magamat is jobban megértve könnyebben tudtam kapcsolódni hozzá. Sokáig nagyon megfoghatatlan volt számomra is, mert nem magyarázták el jól, nem értettem igazán az összefüggéseket, ezért magamnak kellett utánajárnom és kitapasztalnom.

      Most pedig már ezen szemlélet alapján élem az életem. Rengeteget adott a mindennapjaimhoz, a hivatásom megtalálásához és megéléséhez. Ennek köszönhetően sokkal kiegyensúlyozottabbnak érzem magam, és ez kívülről is látszik. A teljesítményem és produktivitásom is sokkal eredményesebb, valamint jobban tudom kezelni az egyes szakaszok dinamikus változásait. Saját természetes működésemmel együtt áramlok, nem próbálok olyasmit magamra erőltetni, amit sokkal nehezebben és belső szenvedések árán tudnék csak megtenni. Szeretném ezt a tudást és szemléletet minél több nővel megosztani, hogy részesülhessenek ebben a felszabadult és kiegyensúlyozott női működésben, ami alapvető természetünk része.

      A Ciklustudatosság cikksorozat következő bejegyzéseiben bemutatom a ciklust biológiai, szimbolikus, és hétköznapi megélés tekintetében, valamint egy összefoglalásképp a fentiek tudatában adok egy nagyobb rálátást a szemléletre.

Hogyan tudlak segíteni ebben?

Ciklustudatosságot fejlesztő mentor program

Ez egy olyan egyénre szabott mentor program, amely során magát a módszert és a ciklustudatosság szemléletét adom át – tehát tanítok is, nem csak egyszerű tanácsadás. Ötvözöm az integrál szemléletű terápiás kommunikációra épülő konzultációs üléseket, az önmegfigyelésen alapuló egyéni munkát és az edukációs szemléletátadás módszereit. Ezáltal a megszerzett tudás és szemlélet saját bőrön való megtapasztalás és önálló gyakorlás során képes beépülni a mindennapjaidba.

Egyedülálló a maga nemében, hiszen teljes mértékben a női működés és változások oldaláról közelít, emellett személyre szabottan igazodik hozzád és a saját ciklusodhoz.

Milyen esetekben javasolt a mentor programon való részvétel?

Neked való a ciklustudatosság mentor program, amennyiben szeretnéd:

Léleknyomat - Lótusz szimbólummegismerni és megérteni saját ciklikus működésed

Léleknyomat - Lótusz szimbólumelkerülni az olyan helyzeteket, amiben el kell nyomnod önmagad

Léleknyomat - Lótusz szimbóluma pre-menstruációs és menstruációs időszakok pozitív oldalát is megtapasztalni

Léleknyomat - Lótusz szimbólumlevenni végre a “tabu” bélyeget a ciklusodról

Léleknyomat - Lótusz szimbólumtudni, hogy melyik szakaszban milyen jellegű tevékenységeket érdemes végezned

Léleknyomat - Lótusz szimbólumnövelni szeretnéd a produktivitásod a munkádban

Léleknyomat - Lótusz szimbólumtudatosabban élni az életed

Léleknyomat - Lótusz szimbólumúgy érzed nem tudsz kapcsolódni a női működésedhez (menopausa, várandósság, egyéb okok)

Amennyiben felkeltette az érdeklődésed a gombra kattintva érsz el további információkat a programról vagy kérdezz engem bátran.

Szeretettel,

Baló Andrea Mariann, nőiség mentor